Planerade avgiftshöjningar från 1/1 2023

Som vi alla har märkt råder det en ekonomisk osäkerhet både i Sverige och i övriga världen där vi bland annat ser stigande räntor och energipriser. Situationen påverkar såklart även vår förening och styrelsen räknar med höjda kostnader på flera områden under nästkommande år. De ökade kostnaderna gör att vi behövt fatta beslut om en avgiftshöjning på 5%, vilket för en 3:a kan innebära en ökning på ca 225 kr/månad. Vi har också av samma anledning beslutat att vi behöver höja varmvattenavgiften, från 35 kr till 45 kr/kubik. För ett genomsnittligt hushåll kan detta innebära en höjning på ca 50 kr/månad. De nya avgifterna börjar gälla från och med den 1/1 2023.

Utöver avgiftshöjningar förutsätter den nya budgeten att varje hushåll gör sitt bästa för att hålla nere energiförbrukningen då detta påverkar föreningens gemensamma ekonomi – varje droppe och grad räknas. Om varje hushåll tar ansvar kan det göra stor skillnad och förhoppningsvis behöver vi inte öka avgifterna ytterligare. Här kommer några tips från energimyndigheten som kan vara bra att känna till:

  • Att sänka inomhustemperaturen gör skillnad. För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar din energiförbrukning med cirka 5%.
  • Att duscha istället för att bada gör skillnad. Ett bad kräver cirka 150 liter vatten jämfört med 45 liter för en dusch på fem minuter. Duschar du 20 minuter går det åt 180 liter vatten.
  • Undvik att låta vattnet rinna medan du borstar tänderna. Det sparar ett helt badkar vatten i veckan.
  • Undvik att placera möbler direkt framför elementen. Det stoppar värmecirkulationen och ökar din energiförbrukning med ungefär 10 %.
  • En tom lägenhet är en sval lägenhet. Ska du åka bort kan du spara mycket pengar genom att sänka värmen i hemmet under tiden. 15 grader är en lagom temperatur. Varje grad motsvarar cirka 5 % av den totala uppvärmningskostnaden.

Vi hoppas att ni alla har förståelse för styrelsens beslut.

Hälsningar

Styrelsen, BRF Årstaliden

Lämna ett svar